MESTERSÉGES TOJÁSOK

Közzétéve: 2014. 12. 08.
Kategória: Műfordítás

Blaise Cendrars (svájci)
MESTERSÉGES TOJÁSOK

A partraszállásra várva koktélt iszunk a dohányzóban
Egy bankár elmeséli nekünk miként jött létre és működik Bordeaux
külvárosában a műtojásgyár
A tojásfehérjét lovak vérének hemoglobinjából állítják elő
A tojássárgája szinte leheletfinomra őrölt kukoricalisztből és különleges
minőségű olajokból készül
Ezt a keveréket kerek formákba öntik majd lehűtik
Így végül egy sárga gömböt kapnak s azt speciális enyvvel vonják be
így vékony filmréteg képződik körötte
Ekkor hozzáöntik a tejszínhez hasonlóan habosra vert hemoglobint majd
az egészet újra hűtőszekrénybe teszik míg rendkívül
alacsony hőmérsékleten össze nem áll a műtojásfehérje
Újabb réteg enyv következik majd végül roppant egyszerű eljárással
nyert mészkivonatból lesz a tojáshéj
Erről az jut eszembe hogy a háború előtt Düsseldorfban láttam
kávészemek csiszolására hántolására és festésére szolgáló gépeket
Mely műveletek után a rossz minőségű kávé végül a jamaikai burbon
borneói arab stb. kávéhoz hasonlított