BALÁZS ESZTER ANNA – HŐVESZTESÉG

Közzétéve: 2014. 12. 07.
Kategória: Kritikák

A tavaszt, kötetében és személyiségében egyaránt Lackfi János személyesíti meg: elképesztő termékenysége, könnyed verselése, derűs alkata a Nap erejét dicséri. A 34 éves költő 17 műfordításkötetet, 7 önálló verseskötetet és egy-egy regényt, tanulmánykötetet és gyermekkönyvet tudhat magáénak, nem mellékesen pedig öt gyermeket.
Lackfi János: Hőveszteség című kötete energetikai kifejezésnek tűnő szavával hamar feltűnik az olvasónak. A borító hátlapján álló szöveg a Hővesztés vers prózai megfogalmazása, mely magyarázatot ad a címválasztásra. A dolgokkal és emberekkel való érintkezés, a lélegzés, a beszéd, sőt, minden, amit teszünk, egy hatalmas „hő-láncolat” résztvevőivé tesz, összekapcsol minket. Ezeket a „hőcseréket” követi végig Lackfi János, amikor az érintkezés formáit (például Húskocsonya, Ősalvás), annak lehetetlenségét (Billentyűzet) vagy épp az elmúlást (Szintek, Vágy türelemre) írja körül.
A kötet nagy tudatossággal felépített: a nyitó- és záródarab (Be, Ki) olvasható ars poeticaként, illetve az „olvasógép”, az ember be- és kikapcsoló gombjaként: a költő beinvitál minket, majd finoman kitessékel onnan. A hét ciklus (Saját dalok, Fura dalok, Régi-új dalok, Belső emigráns és Esteli kapatosság) tartalmilag és formailag is határozottan elkülönül egymástól. Találhatók benne személyes élettereket körülrajzoló, melankolikus versek; spontán, alkalmi dalokként tetszelgő művek; „régi-új” témákat, azaz a szerelmet, testet körüljáró írások. A legtöbb szöveget mégis könnyed irónia járja át, és mindegyik darabon érezhető a verselés élvezete. Csak néhány példa: „Mellkasomon egy fej pihen / lehetne épp az én fejem / de történetesen / a fejem még nyakamon” (Ősalvás) vagy a „fura” dalok közül: „Eladtam az öreg Skodámat, / megvette Keskeny Mária. / Tulképpen Hajnalkának hívták, / csak hát ugye, a ritmika…” (Skoda-dal). Lackfi olyan természetességgel és fesztelenséggel ír, hogy az ember arra gondol, élete minden pillanatát képes volna ‘dalba mondani’, s csupán a véletlen válogat a tárgyak közül. Felesége szemrehányását egy mesteri versben osztja meg velünk (Erőszak), de kötetbe kerül az ing összehajtogatásának szinte abszurd leírása (Hajtogatós) vagy a fogyókúrázók himnusza is (Fogyó). Népdalok, áriák, mondókák, ütemhangsúlyos versek és csúfolók teszik változatossá és izgalmassá Lackfi kötetét, sok humorral és friss, tavaszias erővel.