LACKFIÉK EXTRÉM SPORTJA

Közzétéve: 2014. 12. 07.
Kategória: Interjúk

Lackfi Jánossal Fodor Erika beszélgetett
(helyitema.hu)

Lackfi János és felesége, Bárdos Júlia öt gyermeket nevel. Elsőszülött és egyetlen fiuk, Simon 20 éves, négy lányunk közül Margit 16, Dorottya 14, Johanna 12, Ágnes pedig 9. Lackfi azt mondja, a nagycsalád mellett nincs szüksége semmilyen extrém sportra, a gyerekek otthon a négy fal között gondoskodnak apjuk edzéséről.

Fiatalon házasodtak, ez ma már nem divat, sőt a házasság, elköteleződés intézménye úgy ahogy van, nem értelmezhető, vagy nem fontos. Önöknek mit jelent, mit tudnának mondani a most huszonéveseknek?

– Pálhegyi Ferenc lelkész-terapeuta szerint az együttélés „majdnem” házasság, ám nem mindegy, elérjük-e a vonatot, sikerül-e a műtét, vagy csak „majdnem”. Minden kapcsolat értékes, csak az együttélésben nem tudni, másnap ott van-e még mellettem a másik. Ahol nincs teljes ráhagyatkozás, ott minden csak félig valóságos. Nem ítélkezés ez, hiszen rengeteg a családból hozott seb és félelem, és számos börtön-szerű, ijesztő házasságot látni. Ezek mind visszatartó erők.

– Feleségét érettségi után vette el, jöttek a gyerekek. Most mivel foglalkozik Júlia?Otthon van a gyerekekkel vagy eljár dolgozni?

– Elvégezte a művészettörténet szakot, és dolgozott raktárvezetőként, cleaning managerként, logisztikai megbízottként, személyszállítóként, adminisztrátorként, pszichológiai szakasszisztensként, anyagbeszerzőként, kertészként, ápolószemélyzetként, gyermekvédelmi felelősként, építésvezetőként vagy konyhafőnökként. Legalább ennyi minden egy anya egy személyben, főként ha közben kertünk van, építkezünk, költözünk is. Újabban kitanulta a bútorfestést, és pazar dolgokat alkot.

– A klasszikus felfogás szerint egy költő nem áll két lábbal a földön. A felesége is művész/zenész családból származik. Ki tartja fenn/el a családot, ki mozog a realitások talaján? Ki viseli a nadrágot?

– Eléggé két lábon járok a földön, bár nem vagyok egész komplett (melyikünk az?). Utálom az adminisztrációt, de megcsinálom, rendetlen vagyok, de küzdök ellene, nagyon szeretek viszont barkácsolni, két kézzel alkotni (lépcsőkorlát, konyhabútor, szekrények, stb.). Az én pofám nagyobb, de Juli is egyre határozottabb, hát vissza kell vennem az arcból. Jó, ha egy családban nem egy ember viseli a kalapot, ha mindig az hordja, akinek igaza van, vagy akinek éppen nagyobb szüksége van rá, hogy igaza legyen.

– A gyereknevelésben ki a szigorúbb és ki az engedékeny, apa vagy anya?

– Fel tudom emelni a hangom, de Juli ezt nem szereti, ezért egyre ritkábban fordul elő. A hangerő nem magabiztosság, sokszor inkább kontrollvesztés, kompenzálás. A határozottságra és összehangoltságra megtanítanak a minket „kóstolgató” kamaszok.

– Versei témáját mennyire meríti a családjából, illetve vannak-e olyan versei, amelyeket gyermekei okulására szán? Kritikusak-e a családtagok; feleség vagy valamelyik gyermek a költő apával szemben?

– Életünkből sok részletet használok irodalmi célra, ez nem konfliktusmentes, hiszen ki szereti, ha mindennapjait „kiteregetik”. Próbálok tekintettel lenni rájuk, na meg ők is szokják a „kirakatot”.

– Kedvenc hobbija? Tényleg a fakanál faragás vagy a sport? Milyen sport?

– Tényleg faragok fakanalakat, egész cseleseket is. Amúgy tizenöt évig cselgáncsoztam, most meg a foci, kosár megy, és sokat röpizünk a kertben.

– Megy-e a család közösen nyaralni? Milyen a pihenés együtt?

– Zsámbékon élünk, s én a kertben nyaralok, egy teraszra kitett szőlőskád a „magyar tenger”, élvezem a remek kilátást, a felhők játékát. Egy-egy fellépéskor feleségemmel kettesben is el tudunk szabadulni, ami pompás buli.

– Miért extrém sport a nagycsalád?

– Itt sokszor a teljesítőképessége határáig jut el az ember, és ott rájön, hogy a másikkal összekapaszkodva bőven képes felülmúlni önmagát. Naponta ugrunk a mélybe, de visszaránt a többiek szeretete, mint gumikötél.

– Más BMW-be öli a pénzét, az Ön számára a gyerek a legjobb befektetés. Igaz ez?

– A nagycsalád eleven, mozgó rendszer, nem kiszámítható és nem kiglancolható. Naponta tanuljuk meg elfogadni, szeretni és persze túlélni egymást. Ez mindenestül emberi kaland, egy fémkupac ilyet nem adhat.