Tematika 2017 tavasz

HALLWEPCSOKREATÍV ÍRÁS TANFOLYAM, 2017 TAVASZ
2017 január 30 és május 29 között, minden 7főn 7től
Marczibányi Téri Művelődési Központ (Bp. II., Marczibányi tér 5/A)
Vezeti: Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő
(Alább részletes, napra lebontott tematika olvasható)

Idén egy-egy amerikai, hollandiai út miatt az alábbi naptár kicsit szaggatott, de éppolyan intenzív félév vár a résztvevőkre, mint eddig.
Nagy örömünkre, a Clavis irodalmi ügynökség áldozatos munkájának köszönhetően sikerült végre tető alá hozni a SZÓSZÓRÓ című estet, melynek alkalmával 20 kreatív marczis szerző írásai hangzottak el színpadi környezetben, teltház előtt. Szeretnénk a jövő félév végén is hasonló eseménnyel összegezni! Íme egy jó kis interjú erről: http://www.prae.hu/article/9495-az-egesz-vilag-en-vagyok/

Elöljáróban egy kis töprengés az írásról: „Az irodalom a nyers életből kiharapott darab. Nem mindegy, hogyan tálaljuk, mit kezdünk vele, de ha a közönségnek át tudjuk adni azt az életlelet-gyűjtő szenvedélyt, ami az író ember sajátja, akkor úgy tapasztalom, másokra is átragad a lelkesedés. Hiszen ezt ő is látja nap mint nap, a szeme előtt történik, hogyhogy nem veszi észre, milyen szörnyű, milyen felemelő, milyen undorító, milyen megrázó! Ki nem fordított még fel egy kőlapot, mely alól csak úgy rajzottak szét az ászkák? Kinek nem jutott erről eszébe a lebombázott városból menekülők tömkelege? A munkából vagy munkába igyekvők zsizsegése? Kinek nem jutott még eszébe egy nagybevásárlásról, hogy ez a sok étel mind ő lesz egykoron, mind gondolattá, érzéssé, vérkeringéssé alakul? Kinek nem jutott még eszébe, mikor kiteszi a szemetet, hogy voltaképp egy zacskó bizonyítékot, régészeti lenyomatot ad át az elmúlt napokról, pusztulásról, porról, piszokról, fogyasztásról, mámorról, kapott levelekről, eltört poharakról, bekötött sebekről? Kinek nem jutott még eszébe egy temetői urna láttán, hogy hová lesznek a kézmozdulatok, figyelmes tekintetetek, vad ötletek, hóangyalok, jó és rossz beidegződések, szóhasználatok, a kézírás, az ujjlenyomat, a fejvakarás, a rendszeretet, az ízlés, a nyelvtudás, a kedvenc focicsapat iránti lángolás? Nos, ez alapállapotban maga az élet, titkaival, szenvedélyeivel, örömeivel, fájdalmaival, ám ebből táplálkozik az irodalom is. Egyik kedvencem Orhan Pamuk Furcsaságok a fejemben című regénye, mely egy hagyományos török itallal, bozával házaló utcai árus élete hatalmas, részletes tablóvá színezve. Egyenként a rongydarabok csupa használt, köznapi ruhák foszlányai, kicsi sztorik, napihírek, politikai villongások, telekspekulációk, mindennapos összezördülések, szülés, lányrablás, halál, jósors, balsors, összeszőve azonban elképesztően színes felületet hoznak létre.”

Szeretettel várunk mindenkit irodalmi bungee jumpingra NICOLAS ANCION, ANDRÁS LÁSZLÓ, MARGARET ATWOOD, DINO BUZZATI, LAURENT DEMOULIN, FRANCOIS EMMANUEL, FEHÉR BÉLA, FEKETE RICHÁRD, GERLÓCZY MÁRTON, NICO HELMINGER, BOHUMIL HRABAL, NICOLE MALINCONI és PODMANICZKY SZILÁRD művei alapján.

Január 30 – IDŐELTOLÓDÁS Ha a különböző korok emberének életciklusait egymásra vetítjük, igen izgalmas és termékeny módon szikráznak össze a sorsok. Zenélő plüssök és pihe-puha ágyikók birodalma helyett pálinkáskenyér és szántóföld mellé letett mózeskosár? Videójáték helyett libaterelés? Titkos pornónézés helyett tinifeleség, saját porta? Kapuzárási pánik helyett korai halál? Persze ennél sokkal bonyolultabb rajzolatban metszi át egymást a generációk élete, ha egy pályára hozzuk össze az egymástól nagy távolságra indult versenyzőket.

Február 6 – ÉLETSZAG – Az utcai duma nem akadémiai székfoglaló, az utcai duma pörög, robban, felráz. Gyors, mint a forgalom, vagány és rugalmas, nem cicózik, nem lacafacázik, körbeszáguldja a világot seperc alatt. Nyomjuk a jó kis városi blablát, lüktet, mint a szívdobogás, mint a rakkenról, mint az élet. Fabrikáljunk csak életszagú szövegeket! Az Akadémia behunyja kék szemét.

Február 13 – KIS HELYEN GIGÁSZI ERŐ – Hogyan férhet el kicsi helyen hatalmas alkotóerő? Csepp a tengerben? Hogyan sűrítsük pár sorba valakinek a több évtizedes létezését? Egy pillanatba egy város életét? Egy baleseti hírbe az emberi viszonyok rendszerét? Vannak a miniatűrnek receptjei, érdemes mesterek irányításával kitapintani a valóság sokszor szinte láthatatlan, belső kapcsolódásait.

Február 20 – A NŐ MEG A FÉRFI – Karinthy szerint férfi és nő azért nem értheti meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. Való igaz, a nemi választóvonal két oldalán igen változatos módozatokon tudjuk félreérteni egymást. Elvileg egy hivatali ügyintézésben vagy sarki bolti vásárlásnál nem az én férfiságom találkozik az alkalmazott nőségével. Egy igazoltatásnál nem a rendőr férfivolta a sofőr hölgylényével. Ám ez a batyu igencsak komplikálja amúgy sem egyszerű helyzeteinket. Irodalmilag érdemes kiaknázni az efféle bonyolult lelki mintázatokat.

Február 27 – NINCS KREATÍV ÍRÁS
Március 6 – NINCS KREATÍV ÍRÁS
Március 13 – NINCS KREATÍV ÍRÁS

Március 20 – VALÓSÁG TURMIXOLVA
– Bolondítsuk meg kissé a valóságot. Keverjük össze néhány elemét, cseréljük meg a szerepeket, és vigyük végig a sztorit következetesen! A nyúl viszi a puskát, a lekvár elteszi nagymamát, a világ kicsit kibillen a jól megszokott rutinból. A groteszk már csak így működik, s működtethetjük mi is, ha alaptrükkjeiből egy-kettőt begyakorlunk.

Március 27 – MOZDULJ, FÉNYKÉP! – Fénykép a falon, a komódon, a tévé tetején, egy társasági oldalon. Ismerős vagy ismeretlen arc. Izgalmas kérdés, mi van benne, mögötte, mi van azzal, aki látszik rajta, boldog-e vagy csak tetteti, szomorú-e vagy csak tetteti? Hej, ha a fotók beszélni tudnának! De hiszen tudnak, csak pár trükkre van szükségünk, hogy előcsalogassuk a fagyos felületből a sorsokat.

Április 3 – FILOZÓFIKUS KOCSMATÚRA – Az igazi filozófusok a kocsmában ülnek. Ők merik elvetni a sulykot, megmondani a tutit, a keresetlent, a fésületlent. Tudnak mindent, sőt, mindent IS. Egymás szavába vágnak, mindenről eszükbe jut valami más, meg arról a másról is mégvalami. A kocsmadumának nincs határa, túllendül a csillagos égen. Más galaxisok igazságát, a történelem nagy leckéit, az emberlét mélységeit kapjuk itt meg két alpári beszólás foglalatában. Kozmikus élmény, nagy átverések és világmegváltások!

Április 10 – KLÓNOZOTT VILÁG – Klónozzunk gyíksárkányt, rekonstruáljunk dinót. nemesítsünk unikornist, kentaurt vagy bármi hasonlót. Ha az ember radikálisan belenyúl a természet jól megszokott menetébe, abból többnyire galiba lesz. Ha viszont nem kontárkodik bele a teremtésbe, akkor a tudomány menete feneklik meg, minden olajozottan csordogál a jól megszokott mederben. A legtöbb mesés találmány az emberiség jólétéhez járulna hozzá, de sokszor nem jut el, csak a felső tízezerig. Így hát a tudományos felfedezések utóélete sokszor többet mond világunkról, mint a tudományról…

Április 17 – HÚSVÉT, NINCS KREATÍV ÍRÁS

Április 24 – EGY KIS ÉRFELVÁGÁS, EGY KIS ERŐSZAK – Két igen tömény gyakorlat a vágy, a szerelem, a vonzás határterületeiről. Amikor már a part szakad, amikor már nincs tovább, amikor már összedől a világ, amikor már mindennek vége. Na de pontosan honnan tudni, hogy vége? Mikor van vége? És a vágy fellángolása, mindent mozgató ereje mikor csap át tragédiába? Próbáljuk meg kiismerni a kiismerhetetlent!

Május 1 – MUNKASZÜNET, NINCS KREATÍV ÍRÁS

Május 8 – KONTAKTHIBA – Mindig akad egy kis gond. Főként ha külföldön járunk. Mosolyognak, és nem értik. Mosolygunk és nem értjük. Sok kis gondból pedig lehet nagy gond. Szépen összeadódnak, és nagy gonddá növekszenek. Hiszen idegenben könnyen kicsúszik a talaj a lábunk alól. Könnyen elvész magabiztosságunk. Könnyen a semmi közepén találjuk magunkat. Egy kis párbeszéd-gyakorlat.

Május 15 – NINCS KREATÍV ÍRÁS

Május 22 – SORSRAJZ – Hogyan skicceljünk le egy sorsot? Mi legyen benne és mi maradjon ki belőle? Miből áll egy élet? Hogyan tudjuk elkapni? Szarva közt a tőgyét? Hogyan tudjuk átvilágítani? Röntgennel? Emberekhez való viszonyaival? Szenvedélyei mentén? Hogyan tudjuk elkapni egy portré erejéig, hogy bárki ráismerhessen az arcra?

Május 29 – TUDATMÓDOSULÁS – A fotós gyakran készít felvételt szűrőn keresztül. Mi lenne, ha mi is feltennénk egy tudatmódosító szűrőt? A halálfélelemben menekülő ember, a mentálisan sérült, a befordult karakter hihetetlenül másképpen látja a világ működését, mint egy unott járókelő. Kapkodó ijedelemmel, belső félelmekkel, váratlan tűzijátékokkal, szinte gyermeki riadalommal… Száguldó videoklip, egyszerre humoros és izgalmas váltások, villanó optika. Minden a látáson múlik!